Aloita harrastus jolla on merkitystä PDF Tulosta
Kirjoittanut Sami Toivonen   
22.09.2009 11:47
Lopen Lehti 23.9.2009 / Lopen VPK kaipaa lisävoimia

Lopen Vapaaehtoinen Palokunta kaipaa lisää väkeä mukaan toimintaansa.

- Useita aktiivijäseniämme on muuttanut Lopelta pois ja se alkaa tuntua jo valmiudessamme, kertoo VPK:n puheenjohtaja, vanhempi sammutusmies Sami Toivonen.

 

- Emme etsi supermiehiä- tai naisia, vaan ihan tavallisia, normaalikuntoisia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita toiminnastamme ja valmiita sitoutumaan siihen. Erityistaidoista on hyötyä, kuten ensiaputaidoista tai kuorma-autokortista, mutta mitään sellaisia ei edellytetä. Jokainen on hyvä jossakin, kaikkien ei tarvitse olla samanlaisia, Toivonen sanoo.

Erityisesti aikuisväen rekrytointi on VPK:lle tärkeää. Nuoriso-osastoon riittää halukkaita, mutta ikää ja kokemusta omaavien aktivoiminen on osoittautunut haasteellisemmaksi. Heitä kuitenkin tarvittaisiin mukaan monipuolistamaan joukkoa.

- Toivomme esimerkiksi aiemmin Lopelta pois muuttaneita, kenties muualla VPK:n toiminnassa mukana olleita ja tänne takaisin saapuneita paluumuuttajia mukaan toimintaan. Aikaisempi VPK kokemus ei ole pakollista vaan mukaan voi tulla jos on kiinnostusta ja halua aloittaa harrastus jolla on merkitystä.

Minimirajoilla

VPK toimii kolmelta asemalta: Topeno, Läyliäinen ja Kirkonkylä, joista Läyliäisissä ja Kirkonkylällä sijaitsevat valmiusasemat, Topenolla tukiasema.

Valmiusasemien lähtövalmiusaika on viisi minuuttia tehtävänannosta.

Tukiasemalle lähetetään lisähälytys tarvittaessa.

- Tällä hetkellä vielä pärjäämme, mutta alamme olla minimirajoilla.

Ehdottomasti tarvitsisimme lisää aktiivisia ihmisiä joukkoomme. Se helpottaisi kaikkien työtä, Sami Toivonen toteaa.

- Meitä on kolmisenkymmentä henkilöä kolmea kylää kohti, sopiva lisäys olisi viisi-kuusi henkilöä. Ylärajaa ei ole, joten kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita, hän lisää.

Lopen keskustaa kauempana asuminen ei estä osallistumista.

- Vaikka ensilähtöihin on aikaa vain viisi minuuttia, vähän kauempaakin, kuten Jokiniemestä, ehtii usein mukaan.

Hälytystehtävät

Vuositasolla hälytystehtäviä kertyy 140-180. Pitkällä keskiverrolla noin kolme viikossa.

Jokaisella jäsenellä on, mahdollisuuksien mukaan, noin kahdeksan viikon välein viikon kestävä varallaolovuoro. Se tarkoittaa välittömässä valmistilassa olemista kello 16.00-07.00 välisenä aikana maanantaista perjantaihin ja viikonloppuna ympärivuorokautisesti. Varallaolijoita on kerrallaan kaksi. Muuten hälytykseen voi osallistua jos pystyy.

- Varallaolosta ja harjoituksista maksetaan pieni korvaus, joka voi vuositasolla olla muutama tuhat euroa, riippuen varallaolon määrästä. Se ei ole paljon, mutta kuitenkin hyvä lisä muihin ansioihin, vaikka siitä meneekin verotuksessa sivutyön lisäprosentit.

Yhteishenkeä ja toimintaa

Lopen VPK:n toiminta on säännöllistä.

- Joka toinen viikko on muutaman tunnin harjoitukset, joissa ylläpidämme perustoimintavalmiutta, kertaamme opittuja asioita. Välillä kehitämme itseämme tekemällä erikoisharjoitteita. Kuukaudessa harjoitustunteja kertyy noin neljästä kuuteen. Viikkokoulutusta annetaan omalla asemalla. Kouluttajina toimivat Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen palomestarit, vanhempi sammutusmies Sami Toivonen sanoo. Hälytystehtäviin voi osallistua 18 vuotta täyttänyt ja palokuntien sammutustyökurssin suorittanut henkilö.Peruskoulutuksen jälkeen voi opiskella esimerkiksi pintapelastusta, käydä vaarallisten aineiden kurssin ja yksikön johtajan kurssin.

Vapaaehtoiset viettävät toisinaan myös vapaa-aikaa yhdessä.

- Yhteishenki on hyvä ja järjestämme välillä muutakin yhteistä toimintaa, liikuntasalivuoroja ja saunailtoja. Näin porukka pysyy virkeänä.

Toivonen kannustaa kiinnostuneita ottamaan yhteyttä.

- Kerron mielelläni lisää ja toimintaan voi tulla myös tutustumaan.

Lopenvpk.fi

VPK:n puheenjohtaja, vanhempi sammutusmies Sami Toivonen: puh. 0405624861

Viimeksi päivitetty ( 19.10.2009 19:47 )
 
© 2019 Lopen Vapaaehtoinen Palokunta ry
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.